Auteur: Marianne Kootstra-van Riet
Soms komen er cliënten die tegen mij zeggen dat ze echt genieten van elke dag een bakje magere kwark. Of dat een maria-kaakje echt een traktatie is. Hoewel ik niet voor ze kan invullen of dit wel of niet zo is... ik vraag het me bij sommige af of het klopt. Geniet je daar echt van? Of is het iets wat je jezelf vertelt.
In mijn studententijd had ik een vriendin met een eetstoornis. Dit wist ik toen nog niet officieel. Maar ze at elke dag een boterham met schijfjes komkommer. Ik vroeg haar waarom ze er geen kaas tussen had en of ze dit lekker vond. Haar antwoord: "ze vond het heerlijk." Dat was natuurlijk gelogen. Ik voelde aan alle kanten dat dit niet juist was. Maar ik kon haar moeilijk voor leugenaar uitmaken. Het was niet mijn proces en niet aan mij om haar te vertellen dat dit niet zo is.
Wanneer mensen zeggen dat ze echt intenst genieten van "saai" eten (en daarmee bedoel ik eten wat je prima kan eten en waar je van kan genieten maar nu niet bepaald een sexy imago heeft, zoals magere kwark zonder iets erdoor of een biscuitje) dan geloof ik dit niet altijd. Soms wel... want soms zie ik aan alle kanten dat mensen de waarheid spreken.
Ik kan je niet vertellen van elke voedingsmiddelen je wel of niet kan genieten. Dat moet je helemaal zelf doen. Je kan tegen mij en de omgeving liegen maar je liegt ook tegen jezelf. Soms zitten die overtuigingen zo diep dat je ze ook zelf bent gaan geloven.
Voldoening ervaren bij eten gaat verder dan alleen de fysieke behoefte aan voedsel; het draait om het genieten van de smaak, textuur, geur en het algehele ervaring van het eten. Het betekent dat je niet alleen eet om je lichaam te voeden, maar ook om je zintuigen te plezieren. Voorbeelden zijn:
Voldoening ervaren gaat dus niet alleen om het kiezen van eten, maar vooral om de manier waarop je ervan geniet.
Het ervaren van voldoening tijdens het eten is belangrijk omdat het ons helpt een gezonde relatie met voedsel te onderhouden. Wanneer we volledig kunnen genieten van wat we eten, helpt dit om overeten te voorkomen. Vaak eten we uit verveling, stress of gewoon omdat we 'gewoon moeten eten', maar door onze eetervaringen te waarderen en daadwerkelijk voldoening te halen uit wat we eten, kunnen we leren om te stoppen wanneer we genoeg hebben.
Daarnaast helpt voldoening ervaren om de focus te verleggen van restrictie en controle naar plezier en zelfzorg. Wanneer we genoegen nemen met de ervaring van eten, voelen we ons minder geneigd om in de valkuil van dieetdenken of overeten te vallen. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan een gezondere balans tussen lichaam en geest.
Toen ik in verwachting was van mijn tweede aten we vegetarisch. Ik kan heerlijk vegetarisch koken met kruiden en specerijen. Hoewel wij nu niet meer vegetarisch koken heb ik er enorm veel van geleerd en ben gaan experimenteren met verschillende soorten smaken. Ik pluk er nog altijd de vruchten van (mijn kinderen vinden het vreselijk, die willen gewoon AVG). Maar er kwam een moment dat ik graag kip wilde eten. Mijn hele lijf schreeuwde om kip. Dagen lang kon ik alleen maar aan kip denken. Ik probeerde het op te lossen met kipstuckjes en tofu (alsof dat gaat werken). Maar nee... ik wilde kip.
Op een gegeven moment zei ik tegen mijn man: "ga maar kip halen!" Hij haalde kip en ik at een halve kilo kip weg. Ik plofte daarna achterover. Volledig voldaan. Ik had eindelijk geluisterd naar mijn lichaam en gegeten wat ik nodig had.
Het doel van het ervaren van voldoening bij het eten is niet alleen het verbeteren van je eetervaring, maar ook het bevorderen van je lichamelijke en geestelijke gezondheid. De voordelen zijn:
Nodig jezelf uit om deze nieuwe manier van leren eten eigen te maken. De kans is groter dat je uiteindelijk voedzamere keuzes maakt zonder in te leveren op plezier en genieten. Het zal op de lange termijn minder stress opleveren en helpt met het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding en je lijf. Je kan dit principe doortrekken naar andere facetten in je leven. Denk aan leren luisteren naar je lichaam wanneer het rust nodig heeft of juist intellectuele uitdaging.
Wil jij weten hoe je dit principe kan gaan toepassen? Dan is één van mijn trajecten wellicht wel een stap voor jou.
Liefs
Marianne
Diëtist, ACT Coach & Intuïtief Eten Specialist
Kan jij wel wat hulp gebruiken op het gebied van een goede relatie met voeding en je lijf? Ervaar je dagelijkse frustratie omtrent je lichaam of heb je klachten waarvan je denkt dat voeding weleens invloed er op kan hebben? Neem dan contact op met mij. Ook wanneer je twijfels hebt. Ik bied voor iedereen een GRATIS kennismakingsgesprek aan. Zo kunnen we kijken of er een klik is en of ik denk dat ik je kan helpen. Ook kan je vragen stellen als je behoefte hebt aan meer duidelijkheid wat je wel en niet kan verwachten.